Kuchař

Kód a název oboru vzdělání: 65-51-H/01 Kuchař – číšník
Zaměření: kuchař
Délka a forma studia: 3 roky, denní studium
Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem

Obsahem teoretického vyučování jsou všeobecně vzdělávací předměty – český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka, matematika, chemie, základy ekologie, tělesná výchova a odborné předměty – společenská výchova, hospodářské výpočty, ekonomika, potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozovny, výpočetní technika a technika administrativy.
Absolvent učebního oboru splňuje tyto požadavky:

  • umí posoudit potraviny z hlediska jejich kvality a vlastností pro technologické zpracování
  • ovládá skladování a ošetřování potravin, dělení a porcování
  • umí připravit běžná i technologicky náročná jídla teplé i studené kuchyně včetně moučníků a nápojů
  • zná zásady správné výživy i základy dietního stravování
  • umí sestavit jídelní a nápojový lístek i menu pro různé příležitosti
  • ovládá kalkulaci, vedení evidence a pohybu zboží, vyúčtování s hostem atd.
  • Možnost nástavbového studia – ukončeno maturitní zkouškou.
  • Nabídka zahraničních stáží v Itálii, Německu, Anglii.

Podívejte se na videoprezentaci oboru kuchař.

Pracoviště odborného výcviku:

  • Národní dům Prostějov o. p. s.
  • Hotel Tennis club
  • Restaurace Lázně
  • Hradební pivnice
  • Motorest Podkova Kelčice
  • Restaurace U tří bříz
  • Centrum sociálních služeb Prostějov
  • Školní cvičná kuchyň