Číšník

Kód a název oboru vzdělání: 65-51-H/01 Kuchař – číšník
Zaměření: číšník
Délka a forma studia: 3 roky, denní studium
Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem

Obsahem teoretického vyučování jsou všeobecně vzdělávací předměty – český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka, matematika, chemie, základy ekologie, tělesná výchova a odborné předměty – společenská výchova, hospodářské výpočty, ekonomika, potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozovny, výpočetní technika a technika administrativy.
Absolvent učebního oboru splňuje tyto požadavky:

  • ovládá různé techniky obsluhy
  • umí připravit slavnostní tabuli
  • je schopen poskytovat informace o podávaných jídlech, a to i v cizím jazyce
  • ovládá přípravu jednotlivých jídel, minutek, salátů a moučníků
  • umí připravit míchané nápoje, dokončovat jídla před hostem (např. flambování)
  • dovede sestavovat jídelní a nápojové lístky i menu pro různé příležitosti
  • umí sestavit tabuli a stanovit cenu
  • zná různé techniky vyúčtování s hostem atd.

Možnost nástavbového studia – ukončeno maturitní zkouškou
Barmanský a sommelierský kurz

Podívejte se na videoprezentaci oboru číšník.

Pracoviště odborného výcviku:

  • Restaurace Národní dům
  • Smíchovský zámeček
  • Hotel Tennis club
  • Restaurace Lázně
  • Hradební pivnice
  • BENETI U tří bříz
  • Pohostinství Jaroslav Drábek Hrubčice
  • Litovel klasik restaurant Konice
  • Motorest Podkova Kelčice
  • Čerpací stanice OMV Prostějov – Žešov
  • U Hudečků